sâmbătă, 13 august 2022

Vă invit la dezbateri: De ce cetățenii Federației Ruse trebuie să fie lipsiți de vize pentru călătorii în occident?

Subiectul restricționării accesului cetățenilor ruși la vacanțe de lux și alte călătorii în Europa este astăzi la ordinea zilei și, chiar dacă îmi voi atrage oprobriul unora, mărturisesc că le dau dreptate celor care pledează pentru această restricție. De ce în aceste vremuri dramatice cetățenii ruși nu ar mai trebui să beneficieze de dreptul la libera circulație în UE? Răspund punctual.

Federația Rusă, după părerea mea, este un stat terorist și războiul declanșat de acesta în Ucraina pune în pericol nu doar țara agresată direct, ci și întreaga Europă. Mai mult decât atât: această invazie barbară, crimele de război săvârșite de armata rusă pe teritoriul Ucrainei, sfidarea crasă a legislației internaționale, propaganda și minciuna ridicată la nivel de politică de stat, amenință întreaga ordine mondială, aruncă în aer securitatea globală și spulberă orice speranță de supraivețuire într-o lume bântuită de haos. 

Pentru tot acest dezastru nu este de vină doar putin și nici, exclusiv, regimul instaurat de acesta prin acoliții săi. Nu sunt adepta „crucificării” tuturor rușilor și nici măcar nu este vorba aici de etnii. Dar membrii unei comunități nu pot fi absolviți de responsabilitatea pentru acțiunile colective ale acesteia. Un stat este așa cum este pentru că așa și l-au edificat cetățenii săi. Prin voința lor, prin atitudinea sau lipsa acesteia, prin indiferență sau, dimpotrivă, prin activism civic. Prin felul lor de a fi, de a se percepe ca societate, de a privi lumea. Or, șovinismul rus, veleitățile imperialiste, pretențiile fudule 
de „frate mai mare” până și al ultimului alcoolic din adâncurile Siberiei, sunt demonstrate prin studii și sondaje, precum și prin istoria de secole a acestei entități teritoriale cu titlul generic Rusia.

Cetățenii Federației Ruse trebuie să înțeleagă odată și odată că există o vină colectivă pentru ceea ce face statul lor nu doar în interiorul, ci și în afara țării. Nu se poate să justifici crimele inumane comise de concetățenii tăi, genocidul, extreminarea ucrainenilor, și să pretinzi, totodată, un tratament civilizat din partea comunității oripilate de aceste crime. 

Crimele de război din Ucraina nu sunt comise de putin în persoană. Ele sunt comise de cetățeni ai Federației Ruse. Tați, feciori, frați, verișori ai celor rămași acasă. Celor care, în majoritate, susțin acțiunile rudelor sale pe teritoriul statului vecin. Soldatul ucrainean, prizonier de război, nu a fost castrat de putin în persoană. Orașele ucrainene cu tot cu locuitorii lor, femei, copii, bătrâni, nu au fost șterse de pe fața pământului de putin în persoană. Locuitorii din Bucea nu au fost torturați și uciși fără milă de putin în persoană. Automobilele cu familiile care încercau să fugă de război nu au fost mitraliate de putin în persoană. Și tot așa. Răspunderea o poartă fiecare executor, fiecare susținător vocal sau tacit al acestuia.

Federația Rusă nu și-a recunoscut niciodată crimele împotriva umanității săvârșite pe parcursul istoriei sale. Nu și-a asumat vina și responsabilitatea pentru gulaguri, holodomoruri, deportări, enclave separatiste dobândite prin măcelul populației băștinașe, masacre etc. Dimpotrivă, și-a atribuit mereu un rol excesiv, aproape mesianic, de salvatoare a umanității printr-o putere distorsionată, ideologizată, mereu exagerată, vanitoasă, politizată, xenofobă în esență. Cetățenii ruși trebuie împinși către conștientizarea adevăratei esențe a țării lor. Ei trebuie să se trezească din somnul „de moarte” și să se îngrozească de ceea ce a devenit țara lor. Ei nu mai pot fi premiați pentru că visează frumos în paturi din osemintele celor uciși tot de ei. 

Cetățenii ruși trebuie să rămână acasă și să hotărască odată și odată ce fac cu țara lor. Prin stoparea acordării vizelor de călătorie prin Europa doar îi ajutăm să facă treaba asta. Și, da, pot fi excepții. Dar ele trebuie să fie aplicate exclusiv cetățenilor ruși care și-au manifestat deschis condamnarea războiului din Ucraina, care au o
poziție civică bine definită în acest context, care au reușit să spargă cupolele negre ale propagandei militante și să-și obțină pe bune dreptul de a fi OM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu