duminică, 7 august 2022

Ajutând Ucraina ne ajutăm pe noi înșine. Altfel nu avem nicio șansă să trăim într-o lume sigură!

Hai să văd partea bună în faptul că FB m-a blocat din nou, deja pentru 30 de zile: am reactivat blogul. Sper, că aici voi fi în siguranță și nu voi cădea pradă nici trollilor, nici unui Zuckerberg care-l place pe Trump. Evident, nu sper să fiu protejată aici și de atacurile aeriene ale criminalilor ruși, în caz că vor decide ca, după Cosovo și Karabahul de munte, să reactiveze și în Republica Moldova un focar de război. 

Am fost câteva zile la mare. Marea Neagră. E atât de frumoasă la Mamaia! Dar nu puteam să nu mă gândesc de fiecare dată, atunci când intram în valurile răcoritoare, la minele care explodează în apropiere de litoralul ucrainean. În Ucraina aceeași Mare e o rană. Războiul orcilor mi-a distrus o parte din copilărie acolo, la Zatoca. Dacă n-am voie să spun asta pe FB, o spun aici: ÎI URĂSC!

Disperarea execrabilă cu care bombardează cartierele rezidențiale, stațiile de transport public, gările și grădinițele, plăcerea psihopată cu care torturează și ucid oameni nevinovați, nu poate să stârnească decât revoltă și dezgust profund. Astă noapte orcii s-au năpustit cu ample raiduri aeriene asupra mai multor regiuni din Ucraina. Trei sectoare din Harkov au fost țintite hoțește, în noapte. Nikolaev, Dnepropetrovsk... nici nu-mi pot imagina groaza cuibărită în sufletele oamenilor care mai locuiesc în aceste zone... Carne vie amestecată cu pământ și speranțe moarte...

Dacă omeniarea nu va înțelege că prețul plătit astăzi pentru impunerea sancțiunilor și înarmarea Ucrainei este incomparabil mai mic decât cel pe care îl vom plăti în viitor dacă nu oprim poftele de expansiune și înfeudare ale lui Putin printr-o victorie netă asupra Rusiei, nu avem nicio șansă să mai trăim într-o lume sigură. Astăzi nu mai e loc pentru tratative și cedări. Diavolul s-a arătat în deplina sa ferocitate și doar trimiterea lui în iad este soluția supraviețuirii civilizației contemporane. 

Jens Stoltenberg, Secratar General NATO: „Evident, pentru sprijinirea Ucrainei prin introducerea sancțiunilor, prin suport economic, militar, umanitar, plătim un preț. Dar prețul în cazul în care nu vom sprijini Ucraina este și mai mare. Pentru mine este o problemă de moralitate, dar vorbim aici și de o națiune suverană și independentă cu peste 40 de milioane de cetățeni din Europa, care a fost atacată brutal de o forță mai puternică - Rusia. Dacă nu reacționăm la asta, după ce am văzut ce s-a întâmplat la Bucea și în alte locuri, înțelegerea mea despre ce înseamnă un comportament decent, adecvat, ca vecini și prieteni declarați ai Ucrainei, este invalidată. Deci, cu siguranță, plătim un preț, dar dacă nu luăm atitudine și lăsăm brutalitatea să continue, lăsăm brutalitatea Rusiei să fie răsplătită, vom plăti un preț și mai mare. Este în interesul nostru să ajutăm Ucraina. Pentru că dacă Ucraina pierde războiul, un mare pericol ne amenință și pe noi. Europa va deveni și mai vulnerabilă în fața agresiunii ruse.” 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu