miercuri, 21 septembrie 2022

Putin a anunțat mobilizarea parțială. Reacția unei mame: „...чтоб ты сдох, козлина!”

După ce a tot negat pierderile, războiul în sine și motivul real al agresiunii Federației Ruse asupra Ucainei, iată că putin anunță mobilizarea parțială. Părerea mea personală este că astfel, regimul și-a dat cu stângul în dreptul și ar trebui să ne așteptăm la evenimente interesante în context. Deja se zice că este imposibil de găsit vreun bilet la avion din Moscova spre Erevan sau Istambul - singurele rute aeriene prin care se mai poate părăsi Rusia. 

Zalujnîi,  șeful Forțelor Armate ale Ucrainei:
Dle ministru al agriculturii,
pregătiți, vă rog, propunerele dvs
despre locul unde îi vom îngropa

Șoigu zice că prin această decizie se așteaptă să fie „mobilizați” circa 300 000 de bărbați. Ce se va întâmpla cu ei deocamdată nu se spune. Dar deja există reacții vehemente ale organismelor de opoziție ruse, circulă pe internet și o instrucțiune privind eludarea „corectă” a acestei mobilizări, inclusiv cum să te predai fără probleme dacă ajungi în Ucraina.

Diplomatul ucrainean Andrei Veselovsky consideră că acest gest (disperat?) al lui putin va pune pe gânduri chiar și cele mai loiale puteri pe care le mai are Federația Rusă în lume pentru că „mobilizarea” presupune deja un cu totul alt nivel al escalației militare și nu se poate să nu se întrebe „ce, naiba, mai puneți la cale?!” Veselovsky atrage atenția, în contextul schimbării acestor atitudini geopolitice de la toleranță și chiar sprijin la detestare și chiar ușoară bătaie de joc, asupra interviului de ieri al lui Erdogan, care are „o intuiție bună” (хороший нюх). Erdogan a spus în interviu că el l-a îndemnat pe putin să întoarcă Ucrainei toate teritoriil ocupate, insclusiv Crimeea. Schimbare de macaz greu de trecut cu vederea!

Politologul Taras Zagorodniy spune că societatea rusă nu este pregătită pentru a răspunde pozitiv mobilizării. Războiul declanșat de putin, în mare parte este susținut de generația mai în vârstă (care, de altfel, nu este supusă riscului de a merge la război) și nu neapărat de tineretul urban care nu s-a manifestat niciodată prea entuziastic față de așa-zisa operațiune specială. El este mult mai informat, în primul rând, pentru că dispune de surse alterntive de informare și nu are niciun chef să ajungă carne de tun. Aceste riscuri le conștientiza și regumul și de aceea nu a recurs la mobilizare (fie și parțială) imediat ce a înțeles că planurile sale de a acapara Kyivul în trei zile s-au prăbușit lamentabil. 

De fapt, această mobilizare nu va avea efectul scontat, consideră Zagorodniy, pentru că rușii au nevoie stringentă de trupe suplimentare acum, în aceste momente, și nu peste 3-4 luni când cei recrutați vor ajunge să fie capabili cât de cât să se organizeze într-o armată. „Chiar dacă regimul va reuși să adune vreo 50-100 de mii de recruți, gălăgie va fi cât pentru un milion, pentru că frica se răspândește ca un incendiu necontrolat. Istericalele „vatnicilor” care erau gata să susțină războiul până în pânzele albe, dar nu de pe câmpul de luptă, ci trântiți pe canapea, nu au valoare practică în acest sens.” - afirmă politologul. 

Deja mișcarea „Vesna” (primăvara) din Federația Rusă a lansat o acțiune cu genericul „Нет моГилизации!" și îndeamnă cetățenii să iasă în centrul orașelor astăzi la ora 19.00 pentru a se opune trimiterii soților, feciorilor, fraților etc la război. Nu sunt sigură deloc că acet protest va fi masiv, cel puțin, nu astăzi. Mai degrabă oamenii vor face tot ce se poate pentru a fugi din țară sau se vor ascunde pe unde consideră că nu vor fi găsiți. Dar granițele și așa strâmte deja (prin decizia Europei de a limita drastic oferirea vizelor cetățenilor ruși), se vor închide complet, pititul prin case nu va dura prea mult, lipsa motivației în acest război, teama de a fi ucis „ни за что” va surpa și resturile jalnice ale patriotismului rusesc urlat cu vodka-n cap în fața tele-elucubrațiilor lui Soloviov... Ce va face atunci societatea rusă? Vom trăi și vom vedea... 

P.S. După ce am scris aici, deschid Twitter-ul. Prima postare de care dau îi aparține unei cetățence a Federației Ruse pe care nici nu o urmăresc, dar are prea multe comentarii ca să fie ignorată de flux: „Что за ужас творится? Объявили мобилизацию. Наших детей погонят на убой. У меня сын в запасе. Теперь эта война коснулась и меня лично. Путин, чтоб ты сдох, козлина!” („Ce grozăvie se întâmplă? S-a anunțat mobilizarea. Copiii noștri vor fi trimiși la măcel. Am un fiu în rezervă. Acum acest război m-a atins personal. Să te ia naiba, Putin!”)
Mh, ceea ce trebuia de demonstrat, cum spunea profesorul meu de matematică, dumnezeu să-l ierte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu