luni, 12 septembrie 2022

Fără gaze sau fără voi? Fără voi... Așa ar trebui să simțim cu toată ființa și la Chișinău

Contraofensiva armatei ucrainene ne ține lipiți de ecranele monitoarelor de trei zile încoace și abia de-mi pot stăpâni emoțiile care mă încearcă. Bucuria eliberării este enormă. Mândria pentru fiecare luptător ucrainean care arborează bicolorul țării sale peste localitățile scăpate de urgie, pentru fiecare Erou al acestor vremuri dramatice îmi umple mintea și plămânii. Canaliile fug de rup pământul. Pentru că nu au avut ce căuta pe pământ străin, pentru că motivația lor egală cu zero îi transformă în niște ființe jalnice, pentru că Ucraina este imposibil de ucis, pentru că la 24 februarie imperiul răului și-a semnat sentința și acum aceasta este pusă în aplicare. 

Euforia, însă, trebuie stăpânită - e prea devreme să lăsăm garda jos. Eu zic să mai facem câte ceva:

  • Odată cu bucuria eliberării, să cultivăm și recunoștința eternă pentru sacrificul celor care au adus-o cu prețul propriilor vieți. Atât de tinere, atât de frumoase, atât de pline de demnitate! Și să nu-i uităm pe Eroii apărării Mariupolului care mai așteaptă să fie salvați din prizonierat, slavă lor!
  • Odată cu bucuria eliberării, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a menține atitudinea de condamnare categorică a acțiunilor disperate ale Kremlinului putinist care va continua să se răzbune pe populația civilă, distrugând infrastructura ucraineană, așa cum a făcut ieri, cu centrala din Harkov.
  • Odată cu bucuria eliberării, să intensificăm presiunea asupra propriilor guverne pentru a le determina să acorde urgent tot suportul necesar Ucrainei - ea luptă împotriva răului absolut care, altfel, ne-ar înghiți, cu tot cu identități naționale și aspirații europene, pe toți. Mă refer aici nu doar la Republica Moldova, ci la tot ce înseamnă civilizație. Societatea rusă nu mai poate fi salvată așa cum este astăzi. Ne-o demonstrează și faptul că deși armata putleristă fuge într-o dezordine și confuzie umilitoare, lăsând în urmă tehnică militară și dâre de mațe sfârtecate, ea, societatea rusă, în  mare parte, găsește potrivit să aplaude frenetic bombardamentul centralei de la Harkov care a tăiat curentul și apa în casele și spitalele din țara vecină (pe care tocmai se lăudau că o „eliberează”!). 

Ceea ce a spus Zelenschy aseară în acest context este absolut monumenatal. Președintele ucrainean s-a adresat invadatorilor fără a mai lăsa loc de interpretări filosofico-pragmatice privind determinarea țării sale de a învinge, iar asta înseamnă că se apropie și eliberarea noastră:

„Încă mai credeti ca suntem un singur popor? Încă mai credeti că ne puteți speria, distruge, forța să facem concesii? Nu va dați seama nici acum? Nu ați înțeles nici acum cine suntem noi? Pentru ce luptăm? Care este treaba cu noi? Citiți pe buzele mele:
Fără gaze sau fără voi? Fără voi...
Fără lumină sau fără voi? Fără voi...
Fără apă sau fără voi? Fără voi...
Fără mâncare sau fără voi? Fără voi...
Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt așa de strașnice și mortale pentru noi, precum este „prietenia„ și „frăția” voastră. Dar istoria va pune totul la locul său. Și vom avea și gaze, și lumină, și apă și mâncare... dar fără voi!"

Amin! Sunt sigură și perfect conștientă că aceste cuvinte se referă și la mine, și la tine - așa ar trebui să simțim cu toată ființa! Victoria Ucrainei ne va elibera, repet, și pe noi - în sfârșit vom coborî de pe crucea răstignirii între vest și est, în sfârșit vom scăpa de lanțurile tributare și vom putea respira în voia noastră.
Slavă Ucrainei!


6 comentarii: