vineri, 9 septembrie 2022

Presa românească. Am preluat știri de la Plahotniuc, de ce să nu preluăm și de la Putin?!

Firesc, mi-am propus să scriu despre victoriile militarilor ucraineni în contraofensiva lor - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat despre eliberarea a peste 20 de localități și avansarea cu 50 de km în regiunea Harkov, iar filmulețe privind haosul și o grămadă de armament lăsat în urmă de rușii puși pe fugă au împânzit internetul. Zic, e firesc să fi scris mai detaliat despre asta, dar am dat de dimineață peste o știre pe un portal românesc și mi-au sărit capacele.

O parte din presa românească ne-a făcut un mare deserviciu pe timpul lui Plahotniuc, când prelua la greu știri de pe Publika.md și prezenta guvernarea пахан-ului drept o mare putere pro-europeană. Bine, atunci Plaha avea prieteni la cataramă prin București. Să ne amintim că au fost cazuri când premierul Ponta, venind în vizite oficiale la Chișinău, se oprea mai întâi la Plahotniuc acasă - să primească indicații prețioase, probabil. Dar oare acum, în condițiile acestui război barbar pe care-l condamnă toată lumea civilizată, cine sau ce îi determină pe autorii știrilor să apeleze la surse lipsite total de credibilitate și să propage minciunile propagandistice ale Kremlinului?! 

Deci, ca să nu generalizez/manipulez, să vă zic ce m-a scos din sărite. Reproduc integral știrea de azi dimineață de pe portalul HotNews.ro:

07:12. Armata ucraineană a bombardat Donețk, Mineralnoe și Makiivka, scrie ziarul rus Pravda în această dimineață. Potrivit acestuia, au fost trase în total 10 obuze de calibru 155 mm (model NATO), precum și șase obuze de calibru 152 mm. Armata ucraineană a efectuat atacuri vineri, 9 septembrie, între orele 03:08 și 05:33, ora Moscovei.

Atât. Nicio referire la altă perspectivă asupra evenimentelor, niciun dubiu privind situația reală. Astăzi, să preiei știri de pe site-urile rusești (altele decât cele sub semnul иностранный агент), care colcăie a propagandă crasă, este ori un gest de rea-voință și părtinire pro-putinistă, ori o prostie greu de justificat. Faptul să un portal de știri trebuie să fie echidistant și să aplice regula prezentării tuturor opiniilor celor implicați nu are cum să funcționeze în cazul războiului din Ucraina. Nu ai cum să publici la orice zisă a lui Zelensky părerea lui Putin despre asta. Și faptul că mai bagi câte o știre preluată de la rușii care mint în draci privind războiul, pardon, „operațiunea specială de denazzificare”, nu te plasează în rândul instituțiilor media obiective, ci în cel al propagandiștilor pro-Kremlin. Am ajuns să preluăm știri de pe Правда? Serios?! 

Din păcate, și multe alte portaluri internaționale preiau știri de la ruși în ideea unui pluralism viciat, a unei obiectivități false. Când oare va înțelege lumea asta că regimul de la Kremlin nu poate fi credibil în informațiile pe care le furnizează nici atunci când se referă la data în care ne aflăm?! Propaganda rusă trebuie oprită, oameni buni, și nu perpetuată de tâmpiți ce suntem!

Și apropo de Regină, fie-i drumul spre stele lin. Atunci când, în 2003, Vladimir Putin era pe cale să intre în audiență la Regina Elisabeta a II-a, câinele ministrului englez de Interne, brusc, a lătrat foarte tare. Regina, calmă, a glumit: „Câinii au instincte interesante, nu-i așa domnule ministru?” 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu