Contraofensiva ucraineană dinamitează și starea de lucruri în țara agresoare, Federația Rusă. Aș vrea să cred că procesele începute acolo sunt ireversibile, deși resetarea socio-politică va fi extrem de dificilă: rușii, în cea mai mare parte, sunt săraci cu punga și cu duhul, zombificați, bolnavi de șovinism militant și n-o au deloc cu democrația. Să vedem, totuși, ce se întâmplă, contextual, în Federația Rusă, să trecem la treabă, adică la sumarul unor chestii ce ar conta în ideea spargerii dictaturii lui Putin.
După manifestări sporadice anti-război ale unor cetățeni activi și și ale unor demnitari, hai să zicem întregi la minte, curmate cu bestialitate de regim, în marile orașe încep încet-încet acțiunile colective. Iată că mai mulți deputați municipali din 18 districte din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino cer demisia lui Putin. Ei au lansat o petiție cu un text concis, ce nu „discreditează” pe nimeni și îndeamnă și alți deputați municipali să li se alăture, semnând-o deschis. Iată textul publicat de deputat municipal al districtului Semenovsky din Sankt Petersburg Ksenia Torstrem:
Noi, deputații municipali ai Rusiei, considerăm că acțiunile președintelui V.V. Putin dăunează viitorului Rusiei și al cetățenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Federației Ruse!
Vă amintesc că și săptămâna trecută, la 7 septembrie, deputații municipali din Smolninskoye (Sankt Petersburg) au cerut Dumei de Stat să-l acuze pe Putin de înaltă trădare și să-l înlăture de la putere din cauza consecințelor nefaste a războiului din Ucraina asupra Federației Ruse. Declarația lor spune că decizia de a intra în război cu Ucraina a condus la distrugerea armatei ruse, probleme în economia rusă, creșterea potențialului militar al Ucrainei și extinderea NATO spre est. Bine, era de așteptat ca a doua zi, deputații să fie chemați la poliție. Cinci dintre cei șapte s-au ales cu procese verbale în temeiul articolului administrativ privind „discreditarea” armatei ruse, doi au fost eliberați fără protocoale.
La 8 septembrie, deputații municipali din districtul Lomonosovsky (Moscova) de asemenea s-au adresat lui Putin cu o cerere de a-și da demisia. În apel se spune că în țările în care puterea este schimbată regulat „oamenii, în medie, trăiesc mai bine și mai mult decât în acele țări în care liderul părăsește funcția doar cu picioarele înainte”. De asemenea, deputații menționează că, începând cu al treilea mandat al lui Putin, „totul a mers cumva prost”.
„Retorica pe care o folosiți dvs și subalternii dvs este intolerantă și agresivă, ceea ce în cele din urmă a aruncat efectiv țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece. Rusia a început din nou să fie tratată cu ură și amenințăm din nou întreaga lume cu arme nucleare... Opiniile dvs, modelul dvs de management sunt depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și a potențialul uman al acesteia”, mai menționează deputații.
Toate aceste demersuri demonstrează că în Federația Rusă a început să dispară frica demnitarilor de nivel local față de regimul de la Kremlin. Deocamdată nu vedem manifestări de același gen din partea reprezentanților puterii centrale, dar întotdeauna revoluțiile au început de jos. Revolta vine de jos în sus, amplificându-se, și nu invers.
Și bloggerii (deocamdată vorbim de genul de propagandiști mai mici și nu despre cei de la canalele federale) au demarat un trend în care se întreabă „cine e de vină?” (кто виноват?). La început răspunsul i-a vizat pe generalii incopetenți din cauza cărora ucrainenii au reușit să recupereze în cinci zile teritorii ocupate cu greu de armata rusă timp de cinci luni. Unul din acești bloggeri propunea chiar ca generalii culpabili de eșec să fie împușcați ca pe timpul primului război mondial, în izmene - „чтоб мундир не портить.” Atunci când, deși generalii au mai fost schimbați, situația a rămas acceeași, răspunsul la întrebarea crucială „cine e de vină?” a început să-l vizeze pe Putin. Se aude că acest răspuns este sugerat chiar din cercurile militare superioare care își neagă responsabilitatea: noi am executat ordinul de a începe războiul din Ucraina, deci, de vină e cel care l-a dat!
Toate acestea induc speranța că într-un timp real putem fi martori la mai multe scenarii demarate la Moscova în ideea de a schimba regimul. Iată unul dintre acestea, la latitudinea rațiunilor mele (baba Vanga n-are nicio treabă):
- Dacă Putin nu răspunde urgent la întrebarea „cine e de vină?”, societatea ar putea să explodeze, respectiv, el ar putea să scoată din beci ghilotina și să înceapă să taie capetele „inculpaților” de rang înalt din armată.
- Înghesuiți la colț, generalii ar putea să se asocieze cu oligarhii și să inițieze o lovitură de stat, agățând toate pisicile moarte chiar de cel de care s-au temut cel mai tare, dar pe care îl vor face singurul responsabil de dezastru, fiind comandant suprem al forțelor armate ale Federației Ruse - Putin. Ta-ram!
Să mai ținem cont de faptul că fuga armatei ruse nu mai poate fi ascunsă, tăvălugul informațional nu mai poate fi oprit, iar o nouă încorporare este practic compromisă: rușii nu mai vor să lipte în Ucraina, mai ales că puterea nu-și onorează promisiunile de a-i răsplăti pe măsură. Mai mult decât atât: programul de creare a batalioanelor de voluntari de către administrațiile locale ruse s-a prăbușit. Nici măcar primarul Moscovei, Sobianin, nu a reușit să adune suficienți voluntari pentru a-i trimite la război.
Se spune că oligarhii au fost obligați să creeze structuri paramilitare particulare, ceea ce ar demonstra că nici măcar Putin nu mai contează pe propria armată. Evident, aceste structuri ar urma să fie finanțate de respectivii oligrahi și nu din bugetul de stat. Mă întreb, în cazul în care informația este veridică, cât de dispuși vor fi acești oligarhi (care acum sunt preocupați de propriile capitaluri, încercând disperat să le scoată de sub ingerința sancțiunilor) să întrețină cu bani grei aceste structuri militare în interesul lui Putin? Mai ales că acestea vor fi înarmate din contul armatei ruse, generalii căreia sunt și ei din ce în ce mai supărați pe comandantul lor suprem tot mai dus cu pluta? Hm... permiteți-mi să fiu sceptică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu