vineri, 12 august 2011

Banii aduc fericirea? Ah, această libertate de a consuma în voie!

Criză...Cuvântul acesta devine atât de uzual, încât nici nu ne mai deranjează. Criza încet încet îşi desfăşoară forţele distructive în toate domeniile vieţii noastre şi o face nestingherit. O privim ca pe o mobilă de care ochiul nu se mai împiedică, atât de comună habitatului nostru este! Dar nu vreau să vorbesc despre criză acum. Pentru mine e demult cert că omenirea a nesocotit natura arhetipală a sa şi a perseverat pe un drum nu zic greşit, ci impropriu. Toate sistemele pârâie gata să crape. Păi sa crape dar! Ptiu, ce limbaj violent! Angelica, fii cuminte! Ok. Sunt acum. 

Mă bag în geantă după o carte, dar scot de acolo portmoneul. Deschid şi număr banii. Mai am... Banii...Ce ne facem fără ei? Murim, asta e! Şi nu cred că e bine, că aceasta e intenţia Creatorului nostru trist. Nu cred că banii sunt valoarea supremă. Dar...suntem dependenţi de ei, asta e! Mă întreb cum de trăiau oamenii când nu exista această monedă de schimb? Şi de ce au ajuns să fie mai importanţi decât orice altceva? Nu pentru toţi, evident, dar pentru mulţi...Mult prea mulţi...Banii ne oferă libertate!- acest argument mă deprimă, dar e utilizat prea serios şi pregnant ca să-l ignor. Totuşi reformulez: banii ne oferă libertate într-o societate de consum. Libertatea de a consuma în voie! Şi de toate! Chiar dacă nu avem nevoie de asta...

Puterea omului se măsoară în bani. În saci cu bani! Puternic şi slab sunt antonime care de fapt înseamnă bogat şi sărac, fericit şi nefericit, cu drepturi depline şi fără nici un drept, demn de onoruri şi demn de dispreţ. Nu vorbesc de culaci şi sărăntoci. Adică de oameni harnici şi oameni beţivi. Adică de oameni muncitori şi oameni leneşi. Cei muncitori nu e neapărat că au bani. Ba dimpotrivă, nu ştiu cum... 

Şi iarăşi nu despre bani am vrut să vorbesc. Mi-a venit aşa... că am scos portmoneul în loc de carte din geantă. Mă gândeam doar că unii sunt atât de dependenţi (obsedaţi?) de bani, încât devin irascibili numai la gândul că ar trebui să scoată ceva din portmoneu for good. Ceva nu e în regulă cu noi...Nu pentru că avem nevoie de bani, ci pentru că această nevoie reuşeşte să ne facă nefericiţi dacă se pune problema să ne despărţim de o parte din ei. 


Ceea ce nu conştientizează mulţi dintre noi este că nu economisirea pisăloagă şi obsesia faţă de bani te face bogat. Dimpotrivă - legile universale funcţionează tocmai în sens invers. Cel care pune un preţ excesiv pe orice (inclusiv bani) va pierde obiectul adoraţiei exagerate. Dacă eşti dependent de bani, îi vei pierde mai devreme sau mai târziu. De ce? Poate pentru că nu tocmai banii aduc fercicirea şi te fac să te simţi liber...ci altceva, mult mai preţios...Ceva prin ce ne identificăm ca oameni?..

3 comentarii:

  1. Se stie ca fara bani nu poti trai,banii sunt sursa de viata dupa aer, pentru ca si apa trebuie cumparata.
    Banii sunt cel mai mare “drog” al societatii,al oamenilor. De aici apar personele parvenite,apar “calcari peste cadavre”,apar inselari,apar de ce nu plecarile peste hotare,apare egoismul, ingamfarea,etc.Si totusi cu bani poti cumpara o casa,dar nu un camin; cu bani poti cumpara medicamente,dar nu sanatate;cu bani poti cumpara cel mai scump diamant,dar nu o sotie iubitoare si devotata,cu bani poti cumpara oameni ,dar nu respect.Si totusi banii sunt atat de importanti.
    Puterea banului este atat de mare incat este onorat si cel ce nu merita onoare,incat e vizitat si cel ce nu merita vizitat si e salutat si cel ce nu merita salutul.
    Cand ai bani poti sa schimbi hainele care le porti,dar nu poti schimba caracterul si totusi banii sunt mai importanti.
    Barbatii cumpara cadouri frumoase iubitelor dar uita ca cel mai pretios cadou este dragostea,respectul,intelegerea,mangaierea,... cand vine ziua unui prieten te gandesti la un cadou frumos,dar uiti ca cel mai frumos cadou pe care il poti cumpara nu se va compara cu simplul fapt de a-i fi prieten cu adevarat,de a-i fi aproape atunci cand e singur,de a-i reda zambetul pe buze atunci cand e trist,de a-i intinde o mana de ajutor atunci cand a cazut.
    Societatea nu este impartita in oameni prosti si culti,oameni cu bun simt si oameni fara bun simt,ci este impartita mai ales in oameni cu bani si oameni fara bani... cu m-a-r-e regret!

    RăspundețiȘtergere
  2. bun inceput. la sfirstit ar fi bine de inclus "to be continued". ramin in asteptarea continuarii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Andrei, tocmai am scris pe FB ca scriu o carte despre noi, moldovenii de dincoace de Prut. acolo va fi si continuarea. Ta anunt cand e gata. Am facut o pauza pt ca lucrez la alt proiect.:)

    RăspundețiȘtergere