A nu-ţi fi frică de nimic înseamnă a privi tot ce se petrece în lume ca spectacol. Asta înseamnă că putem interveni oricând, prin imaginaţie, şi putem modifica spectacolul aşa cum vrem noi.
Viaţa e ca o femeie pe care o iubeşti şi care te înşeală. Toată ura ce o îndrepţi împotriva ei e în fond tot dragoste...
Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înşine. Călătorie ce o facem în singurătate.
Ar fi înspăimântător să crezi că din tot acest cosmos atât de armonios, desăvârşit şi egal cu sine, numai viaţa omului se petrece la întâmplare, numai destinul lui n-are nici un sens...
Experienţa este singura în stare să ne ofere o informaţie reală despre viaţă.
Sensul existenţei şi datoria fiecărui om este creaţia.
Omul e singurul animal care-şi poate rata viaţa.
Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi.
Dacă adevărul nu se află prin dragoste, oriunde s-ar afla el, nu mă interesează.
Cea dintâi şi singura datorie esenţială a omului este caritatea, adică o neobosită justificare a bucuriei existenţei. A face din viaţa ta o permanentă bucurie - în pofida tuturor mizeriilor, şi întunecimilor, şi păcatelor, şi neputinţelor, şi dezamăgirilor - iată o datorie adevărată a omului şi a omeniei din tine. Cred că binele se justifică şi se recunoaşte prin bucurie.
Cel mai mare păcat contra umanităţii este tristeţea disperată ridicată la valoarea supremă a spiritualităţii.
Mircea Eliade
Si pentru cand ramane "Viata unui om singur" de Adrian Marino?
RăspundețiȘtergereE acolo - intre multe altele - un portret al lui Eliade de tot chinul nemantuit al destzaratului.
Vasile, e adevarat ceea ce insinuezi printre randuri. Tocmai vorbeam si cu tatal meu care la varsta pe care o are ima zicea ca ii pare rau de un singur lucru - ca nu a reusit sa citeasca toate cartile din lume. Din pacate nu am cartea lui Marino in biblioteca (am verificat acum), dar m-ai intrigat. Sper sa fie prin librariile noastre.
RăspundețiȘtergere