duminică, 27 septembrie 2009

CEI TREI de fapt sunt doi

La această oră se pare că criza politică din Republica Moldova se apropie de obştescul sfârşit. Cred că după vizita lui Narâşchin Marian Lupu va fi ales fără prea mari probleme în funcţia de Preşedinte al ţării. Spuneam după alegeri că SUA şi Rusia vor negocia şi vor respecta un plan de acţiuni comun în vederea stabilizării situaţiei politice din Republica Moldova. Evident, neoficial. După împărţirea fotoliilor de primă importanţă, Preşedinţia va avea grijă ca interesele Rusiei să nu fie lezate în timp ce Prim-ministrul Vlad Filat va face demersuri pentru a obţine bani de la structurile occidentale. Este curios transferul de putere care decamdată s-a făcut dinspre Preşedinţie spre Guvern, Parlamentul brusc devenind cea mai insipidă şi neimportantă structură centrală din stat. Acum cel puţin e clar de ce tocmai Mihai Ghimpu, un politician cu un trecut irelevant în domeniu şi fără prea mari abilităţi diplomatice, a fost ales preşedinte al Parlamentului. Acolo de acum înainte se va desfăşura showul pentru presă şi public, Mihai Ghimpu se va război cu comuniştii suficient de spectaculos, dar absolut steril pentru că fracţiunea parlamentară a AIE va vota ceea ce-i vor dicta premeirul şi preşedintele Repuplicii Moldova. Politica reală de facto mutându-se la Guvern şi geopolitica - la Preşedinţie.

2 comentarii:

  1. Angela,
    e interesanta, chiar viabila "explicatia" ta, dar cred ca simplifici mult lucrurile. Ghimpu e simplu (banuieste si el acest fapt), de aceea va complica tot ce poate complica. Macar o perioada de timp.
    Vezi ca e "geopolitica", nu "geopolitaca".

    RăspundețiȘtergere
  2. Evident, simplific intenţionat. Am schiţat doar o formulă de moment. Va amintiti probabil , că atunci când se dadea bătălia pt preşedinţia Parlamentului, situaţia era alta. Apoi disponibilitatea lui Filat de a ocupa funcţia de premier a fost perceputa ca o cedare şi se vedea că şi domnia sa era destul de nemulţumit. Insă acum lucrurile au căpătat o altă turnură şi e limpede situaţia în care se află fiecare dintre cei trei, ponderea lor. Multumesc pt rectificarea sugerată, am scris în grabă.

    RăspundețiȘtergere