duminică, 16 octombrie 2022

Șocul mobilizării: ce se întâmplă în Rusia?

La 21 septembrie putin a anunțat mobilizarea parțială în Federația Rusă. Evident, a fost un gest disperat, l-a tot amânat, dar în situația când armata sa este înfrântă rușinos pe majoritatea porțiunilor frontului din Ucraina, el nu a găsit altă soluție decât să sporească cantitatea de carne de tun. Incapacitatea rușilor de a menține linia frontului întinsă pe circa doi kilometri a condus la situația când, dincolo de contractuali, rezerviști, vagneriști și criminali eliberați din pușcării, sunt trimiși la tocat mai toți bărbații capabili să stea în picioare: de la tineri angajați în domeniul IT până la pensionari și bolnavi incurabil. Bunăoară, în satul Malâe Alibukerki, a primit o citație profesorul de chimie Belov, în vârstă de 50 de ani, cu cancer în stadiu terminal și cazuri din astea sunt foarte multe. Bun, situația asta o cunoaștem cu toții și, firesc, am așteptat o revoltă masivă a societății ruse. Într-adevăr, proteste au fost în mai multe orașe mari ale imperiului, dar acestea au fost înăbușite relativ ușor cu o cruzime nemaivăzută. 

Mobilizarea, deci, continuă în Rusia și depășește orice imaginație: sunt avizați toți bărbații de-a valma fără niciun discernământ. Asta, probabil, se întâmplă pentru că comisariatele militare sau administrațiile locale au primit ordin de sus privind cantitatea de mobilizați pe care sunt obligați să o asigure, nu și privind calitatea acestora. Așa că, dacă la început citațiile erau înmânate pe la casele oamenilor, acum procesul a degenerat într-o vânătoare orwelliană a bărbaților oriunde s-ar afla.

La început au fost mobilizați masiv bărbații din regiunile etnice sărace precum e Bureatia. Apoi procesul s-a extins și asupra orașelor mari, inclusiv a capitalei. Reprezentanții comisariatelor și a forțelor de ordine bat la uși de dimineața devreme până seara târziu și, mai nou, vânează oamenii peste tot: la gurile de metrou, în scările blocurilor rezidențiale, pe străzi, în fața magazinelor și bodegilor unde se vinde alcool, în piețe și în aeroporturi. Un caz șocant s-a întâmplat la Ufa: avionul care urma să zboare în Antalya a fost reținut la sol, iar pasagerii - evacuați, pentru că a fost luat la comisariat pentru a fi trimis pe front copilotul. Vorba ceea: уже никто никуда не летит...

În regiunea Novosibirsk, din cauza mobilizării, e o lipsă acută de șoferi de autobuz și de personal tehnic. Acum sunt mult mai puține mașini pe traseu, iar oamenii nu mai pot ajunge acasă de la serviciu și invers. În Podolsk, angajaților la depozitul Valberiz le-au fost blocate cardurile bancare, iar când aceștia au venit la oficiu să rezolve problema, reprezentanții comisariatului militar îi așteptau acolo cu citații. 

Potrivit publicației „Petersburg News”, Sankt Petersburg nu a îndeplinit „planul” la mobilizare și, de aceea, autoritățile orașului îi bagă în sperieți atât pe angajatori, cât și pe oamenii obișnuiți, apucând tot ce mișcă în pantaloni pe străzile orașului cu ajutorul poliției. În unele cazuri „capturarea” nu se mai deosebește cu nimic de cea aplicată protestatarilor de către mascați.

Să adaug la toate astea că până și teatrele din Moscova au primit „comenzi” privind numărul de oameni care trebuie trimiși pe front - câte 11 persoane per teatru. La discreția administrației rămâne doar să aleagă cine sunt aceștia, nu și câți vor fi. De asemenea, sunt obligați să ajute autoritățile angajații hotelurilor și ai hostelurilor din Moscova. Deputatul Dumei municipale Evgheni Stupin a publicat un document elaborat de  administrația districtului Filevsky Park, în care aceasta solicită hotelurilor să-i ofere informații despre oaspeții cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. În procesul de „mobilizare parțială” au fost implicați și polițiștii rutieri: ei opresc selectiv mașinile cel puțin pe Volgogradsky Prospekt din Moscova pentru a „verifica documentele”.

Evident, unii bărbați ripostează. Așa, la Moscova pe Bulevardul Nagorny un polițist tot aștepta șoferii de taxi care obișnuiau să mănânce la o cafenea. Le înmâna ordinul de mobilizare pe loc și astfel a reușit să racoleze mai mulți taximetriști. Dar acum câteva zile, într-o seară, a fost bătut măr de niște persoane necunoscute în măști. Și în Primorye, un comisar militar a fost găsit spânzurat de un gard.Totuși aceste cazuri nu influențează procesul prea mult. Teroarea se instalează tot mai pregnant, iar societatea zombificată de propagandă nu se poate coagula pentru o ripostă puternică.

Situațiile dezastruoase în care nimeresc bărbații după mobilizare merită o analiză separată - există deja zeci de filmulețe pe net despre debandada totală și lipsa de organizare elementară în acest sens: ei sunt nevoiți să doarmă prin păduri, n-au mâncare, apă, sunt trimiși în prima linie fără niciun fel de pregătire etc. Dar ceea ce mă surprinde nespus este faptul că, deși se plâng cu toții de condițiile inumane în care se trezesc după ce au cântat și băut prin autobuzele care i-au adus la destinație, nimeni, absolut nimeni dintre ei nu blamează războiul și nu se întreabă cum, naiba, se face că îți „aperi” Родина pe teritoriul altui stat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu