miercuri, 16 noiembrie 2022

Ce va face Occidentul după ce rachete rusești au căzut peste o fermă din Polonia?

Urmările atacului de la Kiev
Marți, 15 noiembrie, Rusia a efectuat atacuri masive în trei runde asupra orașelor ucrainene, vizând, în special, infrastructura critică. La Kiev, rachetele rusești au căzut peste trei blocuri locative din cartierul Pechersky. Un om a murit

Au fost înregistrate atacuri asupra instalațiilor energetice din toate regiunile țării. Cea mai dificilă situație este în regiunile centrale și nordice. Cel puțin jumătate din Kiev a rămas în întuneric. Preşedinţia a numit situaţia „critică”. Din cauza acestui atac masiv, Ukrenergo a procedat la întreruperi urgente de curent în aproape toată Ucraina. O centrală electrică din Herson a fost, practic, distrusă, regiunea Harkiv s-a cufundat în beznă, 90% din regiunea Ternopil a rămas în pană de curent, 80% din orașul Lviv, la fel. De asemenea, acest atac disperat a afectat și asigurarea cu energie electrică a Republicii Moldova: au fost înregistrate întreruperi masive de curent în multe raioane. 

„Acesta este cel mai masiv bombardament al sistemului energetic de la începutul războiului”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko.

Totdată, operatorii ucraineni de telefonie mobilă Kyivstar și Vodafone Ucraina au avertizat aseară asupra problemelor de comunicare din cauza întreruperilor de curent. „Prieteni, din cauza deconectărilor și a lipsei de curent, pot exista restricții temporare în funcționarea serviciilor noastre. Noi lucrăm. Fiți tari acolo!", a scris pe Twitter Vodafone Ucraina. Au apărut peste tot probleme cu internetul.

Aproape 100 de rachete au fost lansate ieri de ruși asupra Ucrainei în această revanșă diabolică pentru pierderea orașului Herson, pentru umilința pe care a suportat-o Lavorv la summitul G20 și pentru adoptarea rezoluției adunării generale ONU privind reparațiile pentru agresiunea împotriva Ucrainei care vor trebui acoperite de Federația Rusă. Apropo, Lavrov, după ce și-a îndrugat vechea poveste despre nazziștii din Ucraina, a fugit de la summit, probabil, pentru a evita o serie de întrebări neplăcute: atacul masiv asupra Ucrainei a început peste câteva ore după ce așa-zisul ministru rus de externe a părăsit Bali.

După atacul de la ferma din Przevodovі
Și mai grav este că două rachete rusești au căzut în Voievodatul Lublin din Polonia peste o fermă din Przevodovі, nu departe de granița cu Ucraina. Rachetele au distrus uscătoarele de cereale. Două persoane au fost ucise. Din cauza situației excepționale, prim-ministrul Morawiecki, consultându-se cu președintele Duda, a inițiat reuniunea Comitetului de securitate și apărare națională, care va avea loc astăzi. Și Ungaria a convocat urgent Consiliul de Securitate din cauza opririi conductei de petrol Drujba și a căderii rachetelor ruse în Polonia, a declarat reprezentantul oficial al guvernului ungar Zoltan Kovacs.

Ambasadorii NATO se vor întâlni tot astăzi pentru a discuta incidentul, iar președintele Biden a și convocat ieri liderii statelor participante la G20 în acest context. Deocamdată nimeni nu se grăbește să tragă concluzii, toți factorii de decizie, inclusiv cei din Polonia, așteaptă dovezi concludente prinvind lansarea rachetelor ucigașe.

Oricum, nu cred că e cazul să așteptăm tot felul de radicalisme. Deși mulți așteaptă activarea articolului 5 al statutului Alianței, nu cred că acest lucru se va întâmpla. NATO nu-și dorește escaladarea situației și bănuiesc că „cercetările” prinvind circumstanțele în care s-au produs exploziile în Polonia vor dura. Din păcate, chiar dacă ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut un răspuns dur și principial la atacul cu rachete asupra Poloniei, occidentul nu e pregătit să anunțe război Federației Ruse. Ce înseamnă doi polonezi morți în raport cu miliarde de locuitori ai planetei Pământ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu