luni, 8 august 2022

Amnesty International versus Dasha, fetița care și-a tăiat părul


Scandalul provocat de raportul Amnesty International prezentat la 4 august, în care distincția între agresor și agresat este foarte vagă (prin acuzele aduse  Kievului precum că forțele sale militare pun în pericol civilii, instalându-se în clădiri rezidențiale, școli și spitale), aduce în vizor influența Kremlinului asupra multor instituții din occident. Din păcate, ceea ce a știut să facă foarte bine regimul odios de la Moscova este infiltrarea puternică în tot felul de ONG-uri, instituții publice, alt gen de organizații influente în vechea Europă, racolarea unor entități politice și non-politice vizibile, extinderea rețelelor de spionaj și propagandă etc. Nu-mi amintesc acum suma exactă, dar am citit undeva că investițiile rușilor în acest gen de activitate, în războiul informațional și propagandistic, sunt mai mari decât investițiile în înarmarea propriu-zisă. 

Raportul respectiv a stârnit o imensă indignare în Ucraina, dar și dincolo de ea. Zelenski a declarat că Amnesty a încercat „să amnistieze statul terorist și să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă". 

Șefa biroului Amnesty International din Ucraina, Oksana Pokalciuk, a demisionat, acuzând organizația din care a făcut parte, că a preluat propaganda Kremlinului. De menționat că, într-adevăr, la scurt timp după publicarea raportului, acesta l-a și utilizat pentru a-și justifica raidurile aeriene asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile din Ucraina. Că veni vorba, așa, ca fapt divers: directorul executiv al biroului Amnesty International din Republica Moldova, Veaceslav Tofan, nu a demisionat și nici nu a venit cu vreo reacție la acest raport. 

În concluzie vreau să spun că, oricât de mult s-ar strădui putin să corupă occidentul, să-și racoleze orci de prin lumea largă și de prin închisorile din Rusia, eu cred în victoria deplină a Ucrainei în acest război de-a dreptul incalificabil în secolul XXI. Un popor copiii căruia își apără țara de rând cu părinții, prin metodele inventate de ei înșiși, nu are cum să ajungă în robie.
Dasha Bezuhla, în vârstă de 10 ani, 
și-a tăiat părul, l-a vândut și a donat 10.400 UAH armatei ucrainene. Fetița și-a crescut părul timp de patru ani, iar acum e fericită să poată contribui la procurarea hranei și a medicamentelor pentru soldații care luptă pe front. Părinții Dashei au fost surprinși, dar i-au susținut decizia. Ce reacție ar fi avut într-un asemenea caz părinții din RM? Vă las pe dvs să răspundeți...

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu