joi, 18 decembrie 2014

Mocanu, Chirtoacă, Hadârcă şi alţii...

În curând se împlineşte o lună din ziua alegerilor parlamentare. Despre secretomania celor trei partide negociatoare s-a scris deja destul. S-a vorbit şi despre faptul că Plahotniuc a reuşit să pună mâna pe toate componentele politice din viitorul parlament (mai puţin pe socialişti?), curăţind prevăzător listele PLDM şi PCRM de toţi oponenţii săi virulenţi sau, cel puţin, vorbitori. Omorul ticălos al lui Ion Butmalai a pus capac la toate. Situaţia actuală este, pe puţin, dramatică. Subiecţii politici, se vede, nu au înţeles nici o iotă din voinţa poporului lor. Probabil, ei cred că i-am votat din mare dragoste... Inconştienţii!..

Să vedem ce şanse avem. Şi pe cine putem miza ca lucrurile să nu deraieze irecuperabil. Societatea civilă s-a trezit? Să zicem. Mai multe ONG-uri, brusc, au devenit  vizibile şi s-au apucat să se revolte pe la conferinţe de presă. Probabil, au primit o suliţă în coastele, obişnuite deja cu comoditatea şi căldurica meselor rotunde şi simpozioanelor plătite generos din afară. De oameni , care aşteaptă nu doar rapoarte financiare exacte, dar şi eficienţă reală în urma banilor investiţi.  Ok, gata cu scepticismul vis-a-vis de societatea noastră civilă, sper doar ca această revoltă să nu fie doar unul dintre goal-urile sau objectives-urile unui alt proiect ordinar, câştigat recent.

Mai departe. Societatea civilă nu înseamnă doar ONG-urile instituţionalizate, ci şi fiecare cetăţean, activ civic, în parte. După comportamentul matur al electoratului cu viziuni proeuropene  la 30 noiembrie, putem spune că există o masă critică activă şi conştientă în Republica Moldova şi diaspora. Întrebarea este dacă aceşti oameni pot influenţa procesul politic în mod eficient, dincolo de comentariile enunţate la bucătărie, printre prieteni, în presă, bloguri sau pe reţelele de socializare. Toate aceste opinii sunt ca o dospeală, care bolboroseşte, dar nu iese din perimetrul  ligheanului. Nu iese, dar ar putea să o facă în orice clipă. În ce condiţii? Aici intervine cea de-a treia componentă a şansei.

În campania electorală au existat multe voci vehemente, care optau pentru exclusivitatea votului oferit partidelor mici, „curate”. Preferinţele oscilau între Mişcarea populară „Antimafie”, PLR, Partidul Forţa Poporului şi candidatul independent Oleg Brega. Ultimul a luat neaşteptat de multe voturi, oferite, în mare parte de tineret, probabil. 

Totuşi, de ce majoritatea electoratului provestic nu a investit prea mult în aceste partide puţin cunoscute? Pentru că – avem acum demonstraţia pe faţă – nu au suficientă forţă, perseverenţă, atitudine militantă, nebunie, dacă vreţi, pentru a influenţa lucrurile. S-au agitat puţin în campania electorală şi gata, au obosit, sărmanele. Au revenit la bloguri şi postări pe FB. Acolo unde suntem noi, cei care nu avem partide şi pretenţii politice personale. 

Or, dacă liderii acestor partide mici vor să fie votaţi în alegeri, ar trebui să conştientizeze că  acum este momentul să înceapă o altă campanie electorală. Vehementă şi vizibilă. De sacrificiu. Nu neapărat singulară. Dimpotrivă, solidarizarea lor ar demonstra o experienţă politică demnă de respectul celor care s-ar putea să-i aleagă peste 4 ani. Aştept o conferinţă de presă cu participarea lui Sergiu Mocanu, Nicolae Chirtoacă, Ion Hadârcă, etc. O conferinţă de presă în care aceşti pretendenţi la încrederea noastră să ne spună clar şi răspicat, că nu o vor înşela şi, dacă va fi nevoie de manifestaţii stradale pentru a influenţa şi controla actualii guvernanţi, ei vor fi cu poporul. Patetic? Da. Dar altă soluţie nu avem. 



8 comentarii:

  1. Am votat Antimafie nu pentru ca să-l văd pe Mocanu cu pierdutul de Hadîrcă, care a cheltuit cîteva milioane in campanie(de unde așa bani?) și care avea printre candidați pe avocatul lui Vicol. Moldovenii au ales ce au ales, partidele ce nu au nimerit in Parlament ar trebuie acum să-i lase să savureze - nu au de ce se sacrifica, cum vreți dumneavoastră. E nevoie de timp ca moldovenii să vadă pe cine au votat, dacă nu vor vedea, țara asta nu are nici o șansă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Încă ceva, spuneți că trebuie să se unească și să facă o conferință de presă, dar noi avem oare presă care să reflecte altceva decît ce spun șefii? Chiar azi Brega protesta la MAI, nu a venit nimeni. În așa condiții poți să te sacrifici în fiecare zi dar nimeni nici nu va ști de existența ta. Vreți voi sacrificii? Dar meritați?

    RăspundețiȘtergere
  3. Natalia, cand spui "voi", la cine te referi? Sau tu nu esti parte din aceasta societate? Acest "separatism" social elitar ne transforma intr-o masa amorfa, pestrita si incapabila de a se sincroniza macar pe probleme de importanta nationala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi, am in vedere reprezentanții presei, care ar trebui să fie o putere in stat. Cum să ieși în stradă și să protestezi, dacă nici la conferințe de presă ale partidelor extraparlamentare nu vine presa?

      Ștergere
    2. Da, asta e presa noastra. Daca as fi avut eu o televiziune, as fi descurcat lucrurile altfel...

      Ștergere
  4. ....unde erau toti acesti Hadirci cind Antimafia primea pietre in cap de la banditii lui Plahotniuc iar politia lui Filat se temea sa se implice???... Oare chiar sintem atit de naivi sa credem ca un Hadirca ori un Chirtoaca stiu ce inseamna lupta?...

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna Angela Aramă, vă respect mult, sunteți printre puținii jurnaliști de la noi, care își fac meseria, cu atît mai mult, că in această campanie ați avut o poziție demnă de respect. Dar, acum pînă nu e format încă guvernul nu are nici un sens să faci campanie iar. Oamenii s-au săturat. Plus, deja nu știu dacă e posibil ca in Parlament să ajungă vreodată un partid cu adevărat curat, care nu are surse de finanțare dubioase, avînd în vedere cît de mult sunt controlate televiziunile. La noi moldoveanul votează numai pe cei ce-i văd la televizor. JurnalTV s-a prostit cu PLR-ul lui Hadîrcă, un partid mort din fașă cu oameni luați pe listă de la o emisiune tv(!!!), cu Ursachi, cea care apără în instanță oameni putred de corupți. Restul televiziunilorl aparțin PDștilor și PLDMștilor, M1 e pierdută....cine ar putea azi, să iasă și să reflecte activitatea aceluiași Brega sau a partidului Antimafie? Orice ar face ei acum, ar fi în zadar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Natalia, cand zic de conferinta de presa nu ma refer la procedeul tehnic in sine. Poate fi vorba si de o pagina pe FB, nu conteaza, un apel sa fie. Si daca ai citit atent postarea, tocmai la ineficienta partidelor aparute brusc in campanie, ma refer. Cu exceptia Miscarii Antimafie, niciun partid mic nu s-a manifestat nici pana la electorala, nici acum, dupa. Asta este tema postarii - pentru a castiga increderea electoratului este nevoie de munca politica constanta.

    RăspundețiȘtergere