miercuri, 21 iulie 2010

Se tem europenii de noi?

Zilele acestea Rusia a trecut din nou la treabă, convertind teama europenilor de a-şi pierde locurile de muncă într-un beneficiu pentru propria strategie geopolitică. Că vinurile noastre sunt "ingurgitabile" pentru esofagul delicat al ruşilor am înţeles demult. 

Remisiile în acest sens sunt tot mai scurte şi au o legătură directă cu stresul. Cum se enervează puţin omul cu stea (roşie) în frunte... gata!.. i se strânge tractul digestiv în convulsii spasmotice şi nu mai poate înghiţi nici un gât din vinul moldovenesc! Grea boală... fără leac! Adică ar fi o soluţie - transnistrizarea RM, dar există prea mulţi "ghimpi" în calea dobândirii acestui remediu. 

Totuşi, efortul Rusiei de a scăpa de "sughiţ"-ul alcoolic (prin extensie - de a păstra RM în ţarcul său de influenţă) rămâne a fi exemplar. Se ştie că procedeele de manipulare geopolitică sunt multiple. Au trecut timpurile când Hruşciov bătea cu papucul în tribună. Acum există alte "resurse" naturale prin care demnitarii europeni pot fi ţinuţi în lesă. Gaze, ţiţei şi... piaţa forţei de muncă. Mai există şi o sumedenie de guri prin care mesajul Moscovei poate fi popularizat. Ca să fie mai eficient. Guri care vorbesc italiana, engleza, germana. Şi o vorbesc foarte bine pentru că sunt guri ale nativilor din ţărilor respective: Italia, Marea Britanie, Germania. 

Isteria apropo de "pericolul" invaziei moldovenilor trebuie să fie provocată de cei care sunt ameninţaţi de acesta, nu? Ca să fie credibil avertismentul. Aşa dar, articolele (publicate în presa străină) despre "hoardele" de moldoveni, care vor devora Europa din cauza "miopiei politice" a lui Băsescu, sunt nişte mostre clare de lucrătură securistă rusească. Sunt tulpine de viruşi gata să atace din nou orice intenţie a RM de a spori imunitatea faţă de Moscova. Tulpine de viruşi pe care Bruxelles-ul e pe cale să le înghită. Sau nu?..

2 comentarii:

  1. Angela, frica de imigranti nu e neaparat de origine rusa, ca Europa are obsesiile astea de ceva vreme, si ele au aparut pe cale naturala, adica ca urmare a efectului unor sucuri interne - alde le Pen, criza economica, frica de globalizare etc...vezi corabiile de imigranti africani inecati prin apele italiei, disputele cu privire la integrarea minoritatii turce in germania, magrebienii in franta si tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord. Nu e neapărat de origine rusă. Atunci când e vorba de obsesiile la care te referi. Dar în cazul nostru e prea evidentă logica paşilor întreprinşi. Decretul lui Ghimpu i-a provocat să acţioneze. Articolele au apărut ca la comandă. Nu uita că toată lumea e în campanie electorală. Ruşii îşi asigură pârghiile prin care vor manipula în continuare forţe politice din RM. Concomitent asigurându-se că nu o vom lua razna şi în exterior.

    RăspundețiȘtergere