joi, 25 martie 2010

De ce sriem?

Uneori (repet - uneori!) literatura se naşte din incapacitatea sau imposibilitatea circumstanţială de a-ţi valorifica şansele. Viaţa umple vidul oportunităţilor neconsumate cu alte şanse şi oportunităţi. Şi atunci nu ne rămâne decât să ne imaginăm „literar” cum ar fi fost dacă...şi să experimentăm ipotetice situaţii şi trăiri prin ficţiune şi imaginaţie, pe pielea unor personaje inventate. Uneori literatura se naşte din incapacitatea sau imposibilitatea...bla-bla...pe scurt, pentru că nu avem curajul de a trăi din plin. 

Aseară am urmărit un film franţuzesc despre scriitoarea M. Duras. Deprimată la bătrâneţe, nemaiavând repere pentru a scrie, ea spune că viaţa reală niciodată nu seamănă cu ceea ce citim în literatură. Probabil, e adevărat. În principiu cred că se apucă de scris doar oamenii speciali, mulţi dintre ei chinuiţi de „viciul” sensibilităţii excesive. Ei îşi creează lumea lor tocmai pentru că sunt supuşii unui sentiment de inadvertenţă, incompatibilitate psihologică cu lumea de „consum curent”. O văd şi o simt altfel, o descriu altfel, raportând-o, ajustând-o la felul lor de a fi. Creează lumi în care se simt utili, înţeleşi, iubiţi, compatibili. 

Am cunoscut oameni politici care detestau "literaturşcina", adică textele scrise la limita filosofiei triste a existenţei umane. Şi asta în pofida faptului că şi implicarea totală în politică este nimic altceva decât o tentativă de a crea lumea ideală în care omul „politician” s-ar simţi rege. 

Cel mai grav este faptul că un rege întotdeauna, dar întotdeauna are nevoie de plebe pentru a supravieţui. Am auzit o felicitare adresată unui şef de partid: Tu eşti şeful, noi – plebea. Br-r-r, atunci am ştiut că voi rezista în politică chiar mai puţin decât mi-am propus.

4 comentarii:

  1. Subscriu, desi (pentru mine) as schimba "pentru ca nu avem curajul de a trai din plin" in - "pentru ca nu traim din plin".

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand zic de curaj, ma refer la hotararea de a schimba ceva in viata. Circumstantele uneori sunt de asa natura, incat chiar ai nevoie de mare curaj ca sa spargi zidurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamna Angela Arama,

    Am auzit ca sinteti producator general la postul tv sts, spuneti va rog dece emisiunea matinala e doar in rusa? si chind va fi SI in romina?

    RăspundețiȘtergere
  4. Alex, nu te supara, dar "сând" se scrie fără semnul moale, iar "română" se scrie cu Î din A. Acum despre CTC. Din păcate nu determin eu politica editorială e postului. O pot influenţa în mare măsură, e adevărat. Aşa că toate celelalte emisiuni de producţie proprie sunt în limba română.

    RăspundețiȘtergere